PERTE A-MEDI


El projecte Aigua Mediterrània Digital, A-MEDI, ha estat seleccionat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en la segona convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). El projecte A-MEDI impulsarà la resiliència hídrica, garantirà la sostenibilitat dels ecosistemes i accelerarà la digitalització del cicle de l’aigua dels municipis de Sant Pere de Ribes, Sitges, Canyelles i Olivella (Garraf), Castellet i la Gornal, Olesa de Bonesvalls i Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) i Valls (Alt Camp).

A-MEDI planteja més d’un centenar d’actuacions que acceleren la digitalització de l’activitat del cicle urbà de l’aigua en aquests municipis, des de la captació, el transport i la distribució d’aigua potable, fins al sanejament i la regeneració. La implantació de noves tecnologies digitals permetrà una gestió més eficient del recurs i una millora de la transparència i de la governança del servei d’aigües, a més de protegir les masses d’aigua i els entorns naturals de la zona i garantir la resiliència dels municipis, un aspecte clau en l’actual context d’escassetat hídrica i de canvi climàtic i que es veu agreujat a conseqüència de l’estacionalitat que pateixen aquestes poblacions. I tot, sense oblidar l’eix social: de fet, el projecte preveu generar 11 nous llocs de treball i buscarà, també, establir aliances amb el territori.

Més concretament, A-MEDI contempla tres tipologies d’actuacions per transformar la gestió del cicle urbà de l’aigua als vuit municipis. Per una banda, el projecte inclou diversos plans i estudis, accions destinades a establir els eixos estratègics a desenvolupar per millorar les captacions, el sanejament, la gestió de l’aigua i impulsar la regeneració, entre d’altres, així com minimitzar l’impacte del canvi climàtic sobre els recursos.  En aquest sentit, el projecte contempla la redacció de plans de gestió de risc per sequera, de vigilància sanitària, de qualitat de l’aigua i de protecció en cas d’inundacions, així com plans directors d’abastament d’aigua, tant en alta com en baixa, i estudis hidrogeològics per identificar possibles nous recursos hídrics locals i establir una gestió sostenible d’aquests.

ACTUACIONS

A1. Plans d’emergència davant situacions de sequera

A2. Plans de vigilància sanitària i de qualitat de l’aigua

A3. Plans integrals de gestió dels sistemes de sanejament

A4. Plans per al foment de l’ús d’aigua regenerada

A5. Plans municipals de protecció civil davant situacions d’inundacions

A6. Estudis per al diagnòstic, el control i la gestió de les fuites

A7. Desenvolupament d’estudis hidrològics i plans directors

A8. Modelització cartogràfica i numèrica de les xarxes i sistemes de subministrament i sanejament de tot el cicle urbà

B1. Millora de l’eficiència, digitalització i monitorització de les captacions i presa en alta

B2. Millora de l’eficiència i digitalització del proveïment

B3. Millora de l’eficiència, digitalització i monitorització dels sistemes de sanejament i depuració

B4. Millora de l’eficiència, digitalització i monitorització dels punts d’abocament

B5. Millores complementàries de l’eficiència associades a reparacions i millores tècniques en els sistemes de subministrament, sanejament i tractament d’aigües

B6. Instal·lació i millora d’eines de comunicació

B7. Eficiència energètica i energia renovable

C1. Optimització de les eines digitals

C2. Sistemes d’explotació de la informació