Units contra el canvi climàtic

Plaques fotovoltaiques

  • Davant les conseqüències de l’emergència climàtica, Agbar impulsa solucions innovadores per avançar en la transformació ecològica i gestionar de forma sostenible els recursos.

La situació d’escassetat hídrica que estem vivint té pocs precedents, amb imatges inèdites a Europa i a altres llocs del món. Els efectes del canvi climàtic són innegables, amb fenòmens cada cop més extrems, que ens afecten directament. Un informe elaborat per l’ONU estima que, per al 2030, la demanda d’aigua augmentarà d’un 40 %, mentre que l’augment de temperatura a la conca mediterrània serà un 20 % superior al de la mitjana de la resta del planeta. Això suposarà un repte estratègic que obliga a una nova gestió, més sostenible i resilient, dels recursos naturals, com l’aigua.

La Conferència anual de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que tindrà lloc del 6 al 18 de novembre a Sharm el-Sheikh (Egipte), reclamarà als països accions concretes sobre el terreny i no només paraules. L’històric Acord de París es va signar fa més de sis anys i, més enllà del compromís, és necessari intensificar l’acció per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una clau imprescindible per fer-ho són les aliances.

Mitigació i adaptació
Agbar
, companyia compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic, desenvolupa solucions innovadores en matèria de gestió sostenible de l’aigua i dels recursos naturals per als municipis, l’agricultura i la indústria, per avançar en la transformació ecològica del planeta. A Catalunya, Agbar gestiona el cicle de l’aigua i presta serveis mediambientals en més de 300 municipis. El seu full de ruta és l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. La companyia té un paper actiu en la reducció de la petjada ecològica amb l’objectiu d’accelerar la transformació sostenible, i contribuir a protegir els recursos naturals i a millorar la qualitat de vida de les persones. La regeneració d’aigua, la transformació digital, l’aposta per l’economia circular i les infraestructures verdes, la protecció i recuperació d’ecosistemes, i l’impuls d’aliances formen part de l’estratègia d’Agbar. 

Energies renovables
La companyia basa la seva acció climàtica en la mitigació de les causes de l’escalfament global i en l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic. Per això, a partir de la implementació del seu Pla estratègic de desenvolupament sostenible, Agbar avança en la reducció d’emissions i l’ús d’energies renovables, amb tres eixos concrets: la generació d’energia renovable, la compra d’energia verda i l’eficiència energètica.

En aquest sentit, la companyia ha generat més de 10,6 milions de kWh/any d’energia verda, gràcies a la cogeneració del biogàs i les instal•lacions fotovoltaiques en funcionament. Amb aquesta energia generada, s’evita emetre 2756 tones de CO2/any a l’atmosfera, que equivalen a una població de 5512 arbres autòctons mediterranis.

Telemesura

  • Agbar genera més de 10,6 milions de kWh/any d’energia verda i, així, evita emetre 2756 tones de CO2 l’any a l’atmosfera.

L’objectiu és incrementar la generació d’energies renovables perquè les instal•lacions siguin autosuficients. A més, la companyia complementa el seu consum amb la compra d’energia verda: més de 160 milions de kWh/any. D’aquesta manera, es manté el compromís d’utilitzar energies netes i s’aconsegueix reduir 41 458 tones de CO2 a l’any, l’equivalent a una població de 82 916 arbres autòctons mediterranis.

Des del compromís amb l’entorn, la seva estratègia de reducció de la petjada de carboni implica també la progressiva implantació del vehicle elèctric a la flota. A més, es promouen accions dirigides a millorar l’eficiència energètica de les seves instal•lacions, com el desplegament d’un pla d’auditories energètiques, l’aposta per la innovació i la digitalització, i el desenvolupament d’una plataforma d’indicadors ambientals. 

Aposta per la circularitat i la innovació
Agbar treballa per augmentar la resiliència dels sistemes d’aigua davant d’escenaris de sequeres i fenòmens de pluja torrencial més freqüents i extrems. La reutilització de l’aigua és clau per avançar en aquest sentit. Tornar a utilitzar l’aigua, un cop tractada, és la manera més sostenible d’avançar cap a una economia circular, en què no se’n perd gens i s’hi dona una segona vida, alhora que es redueix la pressió sobre les fonts naturals i es preserven els ecosistemes. La companyia és capdavantera en la regeneració d’aigua i en fa possible una gestió eficaç, sostenible i mediambientalment responsable. Un cop regenerada, es pot retornar en condicions òptimes al medi per començar de nou el cicle amb la captació i potabilització, o bé subministrar-la directament per a diferents usos: reg de zones verdes, neteja de la via pública i clavegueram, producció agrícola i processos industrials, entre d’altres. Agbar aconsegueix regenerar anualment a Catalunya més de 4 milions de m3 d’aigua, que equivalen a més de 1.500 piscines olímpiques.

  • La regeneració d’aigua permet donar una segona vida a aquest recurs escàs amb nous usos i redueix la pressió sobre les fonts naturals.

La seva aposta global és transformar les depuradores en ecofactories per assolir una gestió sostenible de l’aigua, la generació d’energies renovables per a la seva autosuficiència energètica i el residu zero. Aquest sistema basat en l’economia circular, premiat per les Nacions Unides, pretén cobrir el 100 % de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs procedent de fangs del procés de depuració de les aigües, i energia solar a través de plaques solars amb un balanç zero de dependència energètica i emissions de CO2.

La innovació és la clau per augmentar la resiliència de les ciutats enfront dels efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, Agbar desenvolupa la xarxa Dinapsis per aportar solucions digitals de referència per a la transformació digital de la gestió de l’aigua i la salut ambiental dels territoris. Aquesta és una eina que la companyia posa a la disposició de les administracions públiques per al monitoratge d’indicadors ambientals i la presa de decisions a partir d’aquestes dades obertes, per tal de desenvolupar ciutats intel•ligents, resilients i verdes. Així mateix, impulsa la implantació d’infraestructures verdes mitjançant solucions basades en la natura, per tal de preservar la biodiversitat i els ecosistemes, tant en entorns urbans com rurals.

L’estratègia sostenible d’Agbar demostra la seva capacitat per a la transformació social, ecològica i digital, amb l’objectiu de preservar el medi ambient, contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic i, en definitiva, garantir el benestar de les persones. Abordar, des de les aliances, el repte urgent del canvi climàtic és una urgència i un deure compartits.