Telemesura: digitalitzar el servei d’aigua per cuidar el medi ambient

 

 

Gràcies a la implantació de la telemesura, es redueixen gairebé 4000 kg d’emissions de CO2 a l’any i s’avança en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

El 30 % de l’extracció d’aigua mundial es perd per fuites. Així ens ho indica un informe de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món (2016). Les estimacions a escala global ens indiquen que el volum d’aigua no registrada (és a dir, per fuites, fraus, mesuraments inexactes, pèrdues...) ascendeix a 45 milions de m3 cada dia, suficients per abastir 200 milions de persones (segons Global Water Market, 2011).

En aquest context d’escassetat de l’aigua, d’augment de la seva demanda i d’avenç imparable de l’emergència climàtica, és més necessari que mai fer una gestió eficient d’aquest recurs i implementar accions encaminades a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, establerts per les Nacions Unides.

És en aquest sentit que Agbar està implementant als municipis d’Osona la telemesura com una solució innovadora per aprofundir en la transformació digital, fer una gestió eficient de l’aigua i millorar la qualitat de vida dels ciutadans i del servei. Amb aquest sistema, es poden obtenir les lectures del comptador a distància i conèixer el consum en qualsevol moment, a més de detectar fuites en els sistemes amb rapidesa. Així mateix, disposa d’un sistema d’alarmes que detecta si el consum és superior a l’establert per l’usuari i n’avisa a través de correu electrònic.

Més de 25 000 usuaris d’Osona ja gaudeixen d’aquesta eina transformadora que ofereix un millor servei a les persones. I no només és una nova manera de llegir i facturar, sinó que representa una palanca de transformació digital de la gestió i una eina per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Gràcies a aquests usuaris de la comarca que tenen implantada la telemesura, es redueixen gairebé 4000 kg d’emissions de CO2 a l’any.

Centrada en les dades obertes i la gestió intel·ligent, la telemesura permet impulsar un entorn sostenible, ja que incentiva un consum responsable i la protecció del medi ambient, redueix les emissions i aporta dades a la companyia i a les institucions per gestionar millor el servei. Així mateix, permet que Agbar sigui més eficient en la gestió del recurs hídric, millori la planificació de la xarxa de distribució i rebaixi les pèrdues gràcies al control, gairebé en temps real, del rendiment i a la possibilitat de fer balanços i mesurar detalladament els cabals mínims. És un pas endavant per controlar el rendiment hidràulic a l’instant.

Alhora, per als osonencs i osonenques que disposen d’aquest servei, representa el control total sobre els seus consums en temps real i la possibilitat de detectar qualsevol incidència. És, per tant, un servei de més qualitat, perquè ofereix més rapidesa, eficiència i comoditat a l’usuari, en un context de transformació digital i de l’impuls en pobles i ciutats del concepte de smart city: ciutats intel·ligents amb solucions innovadores i sostenibles per als ciutadans.

La telemesura representa eficiència, digitalització i sostenibilitat. Els municipis d’Osona on Agbar gestiona el servei estan fent aquesta transformació per aconseguir una gestió més responsable i sostenible de l’aigua i per cuidar el medi ambient. I, amb la seva implantació, estan fent un pas més per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.