Les aliances, motor de la revolució sostenible
- Sumar esforços a través de la col·laboració publicoprivada és fonamental per transformar la societat i fer front a l’emergència climàtica i social.
Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides plantegen el full de ruta global per a la transició cap a un model sostenible. Per assolir-lo, és fonamental segellar aliances entre els diferents actors del planeta (administracions, sector privat i societat civil) i situar la nova agenda al centre de les polítiques i les actuacions de tots ells. Aquestes aliances s’han de construir sobre els mateixos principis i valors, i han de tenir objectius comuns, ja que cada actor aporta la seva experiència i coneixement per contribuir conjuntament a aconseguir un nou model de creixement.
L’envergadura dels reptes plantejats als ODS va fer que els seus promotors incloguessin, com a últim punt (el número 17), l’establiment de les aliances necessàries per aconseguir-lo. Catalunya parteix amb avantatge perquè la col·laboració publicoprivada ha ajudat durant molts anys a fer front als desafiaments socials i assistencials, i ha transformat la nostra societat amb un alt grau de col·laboració entre l’Administració i les companyies.
La crisi sanitària originada per la pandèmia ha permès visualitzar aquesta situació. En aquests moments difícils, les empreses hem demostrat ser aliades decisives en la defensa de l’interès general. Aquest és el cas de la companyia d’aigua i serveis mediambientals Agbar, que ha reforçat les mesures de suport als col·lectius vulnerables per garantir el dret a l’aigua i ha deixat palès el compromís social en la gestió d’un bé bàsic tan important com l’aigua.
La reconstrucció també requereix apostar per la igualtat d’oportunitats i reforçar la solidaritat. En aquest sentit, Agbar ha renovat la col·laboració amb la Fundació Impulsa per contribuir a l’educació de joves en situació de vulnerabilitat d’Osona, la Garrotxa, el Berguedà, el Moianès i el Bages, entre altres comarques. Es tracta de fomentar l’accés dels joves en situació de vulnerabilitat a la formació professional (FP) i acompanyar-los en la seva inserció al mercat laboral. Aquesta aliança genera una xarxa al territori entre els joves i les seves famílies, la companyia, els mentors i mentores, les entitats, els centres educatius i les institucions per avançar cap a una societat més justa i cohesionada. A través d’aquesta beca que promou la Fundació Impulsa amb la col·laboració d’Agbar i de moltes altres companyies, els joves accedeixen als estudis d’FP, reben orientació laboral i s’impliquen en entitats socials.
El coneixement i la formació són fonamentals per al futur. Agbar, a través de l’Escola de l’Aigua, impulsa l’FP dual per oferir sortides laborals als joves en el sector de l’aigua. El grau mitjà de formació professional dual en xarxes i estacions de tractament d’aigües de l’Institut Escola Municipal del Treball de Granollers té 22 alumnes en aquest primer curs, un èxit de convocatòria superior als anys anteriors. Els alumnes d’aquest programa tenen l’oportunitat de fer les pràctiques a l’empresa durant el matí, i a la tarda tenen lloc les classes a l’institut. En el segon curs d’aquest grau mitjà, dels 18 alumnes matriculats, 6 estan fent les pràctiques a Agbar, on els operaris els ensenyen l’ofici amb la pràctica i poden tecnificar i ampliar els seus coneixements.
Agbar és el referent de l’FP dual en el sector de l’aigua i, des de fa nou anys, promou aquesta modalitat formativa, en la qual es combinen les classes a l’aula i l’aprenentatge a l’empresa, fet que representa un èxit basat en la col·laboració publicoprivada entre institucions, empreses i centres educatius per unir l’ocupació de qualitat, la formació i el talent. Aquest grau mitjà registra una ocupabilitat d’aproximadament el 80 % dels estudiants. Des de l’Escola de l’Aigua d’Agbar s’assessora i es forma el professorat i els tutors d’empresa, es coordina l’equipament de les aules-taller i s’organitzen visites formatives a instal·lacions o jornades temàtiques per a alumnes.
També, des de l’Escola de l’Aigua s’ha desplegat una iniciativa formativa gratuïta en el marc del Programa EmpleaVerde, convocat per la Fundació Biodiversitat i cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE). L’objectiu és fomentar la creació i millora de l’ocupació a través d’empreses amb activitats econòmiques vinculades a l’economia verda. D’aquesta manera, s’impulsa la innovació social amb impacte ambiental positiu, es promou la creació i el creixement d’empreses verdes, i es connecten els ecosistemes europeus de suport a l’emprenedoria i l’ocupació verda. El curs “ODS i gestió de l’aigua” que promou l’Escola de l’Aigua d’Agbar està dirigit a personal tècnic en actiu del sector de l’aigua i el medi ambient. Entre els interessats, s’ha donat prioritat a dones, joves de fins a 35 anys, majors de 45 anys, persones migrants, persones amb discapacitat i persones residents en àrees protegides i/o zones rurals.
Aquests són exemples d’aliances que aporten valor al territori i que suposen un impuls a l’ocupació de qualitat, a la igualtat d’oportunitats i a la solidaritat en aquest context de crisi climàtica i social. La col·laboració publicoprivada enforteix la nostra societat i ens encamina cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquest és el compromís d’Agbar en els municipis on gestiona el servei, per contribuir a una recuperació econòmica i social sostenible.
Article publicat a "El 9 Nou".