La preservació dels ecosistemes, clau en l’adaptació al canvi climàtic

 

 

La natura fa front a una perillosa espècie invasora: el plàstic. Aquest any, el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny per part de Nacions Unides, crida a lluitar contra aquest desafiament, que perjudica la salut humana i amenaça la biodiversitat. Cada any es produeixen al món més de 400 milions de tones de plàstic, i al voltant de 20 milions d’aquests residus acaben als llacs, rius i mars. 

Davant d’aquesta situació, la clau és protegir els ecosistemes, tant terrestres com marins, i implantar noves pràctiques més respectuoses amb el planeta. En aquest sentit, Agbar promou el desenvolupament d’infraestructures verdes, basades en la natura, per preservar la biodiversitat i adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

A Sant Joan les Fonts (Girona), per exemple, juntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament, la companyia ha dut a terme un projecte de restauració ambiental dels aiguamolls artificials de depuració, que formen part de la depuradora de Begudà i que afavoreixen la biodiversitat del parc natural de la Garrotxa. 

El projecte ambiental ha tingut com a objectiu la restauració d’estanys d’aigua permanent i la millora de la qualitat ecològica dels ecosistemes. S’ha transformat una zona erma en un prat de flors silvestres, la qual cosa afavoreix la presència d’insectes, i s’han instal·lat estructures que potencien refugis de fauna per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors. 

Amb aquesta actuació es contribueix, a més, a millorar la qualitat de l’aigua del riu Turonell, ja que una part de l’aigua ja depurada es fa passar per aquesta solució basada en la natura, la qual millorarà encara més la seva qualitat. Aquesta restauració es converteix en una mesura per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic en una zona d’especial valor per a la biodiversitat.

Al Delta de l’Ebre, Agbar gestiona els aiguamolls de depuració, de més de 140 hectàrees, que depuren l’aigua utilitzada en el cultiu de l’arròs. Aquesta solució basada en la natura es gestiona d’acord amb criteris de biodiversitat i ha esdevingut un espai de gran valor ecològic. El 2020, els aiguamolls artificials de depuració d’Illa de Mar i de l’Embut van ser declarats reserva natural de fauna salvatge per la Generalitat de Catalunya.

Avui dia, és una zona d’alt interès ornitològic, on s’han observat 48 espècies diferents, 33 d’incloses en el catàleg d’espècies amenaçades. Aquests aiguamolls ofereixen espais idonis per a les aus (refugis, zona d’alimentació i nidificació), per a l’observació ornitològica, els passeigs naturalistes i l’educació ambiental.

Així mateix, per protegir la natura, és fonamental impulsar l’economia circular. Un exemple paradigmàtic és l’evolució de les depuradores tradicionals en ecofactories, un model, impulsat per Agbar, que se sustenta en la digitalització i la tecnologia d’avantguarda, i que té per objectiu implantar una gestió sostenible de l’aigua, principalment a través de la regeneració, la generació d’energies renovables per assolir l’autosuficiència energètica de les plantes de tractament i l’assoliment del residu zero. 

Aquest sistema pretén cobrir el 100 % de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs procedent de fangs del procés de depuració de les aigües, i d’energia solar, amb un balanç zero de dependència energètica i d’emissions de diòxid de carboni.

Ecofactories i aigua regenerada

Però les ecofactories tenen una altra funció estratègica: donar una segona vida a l’aigua a través del tractament de regeneració. L’aigua regenerada s’obté a partir de l’aplicació d’un tractament addicional a l’aigua depurada i es fa servir actualment per a usos ambientals (cabals ecològics, recàrrega d’aqüífers i manteniment de zones humides), industrials (usos no potables), de reg agrícola i usos municipals (reg de zones verdes, neteja de clavegueram i de carrers, principalment).

D’aquesta manera, es pot assegurar la disponibilitat i la qualitat dels recursos hídrics, sense dependre de la pluja o de l’extracció d’aigua de recursos superficials i subterranis, amb la qual cosa es minimitza l’impacte dels períodes de sequera. L’ús d’aigua regenerada permet, també, reduir dràsticament l’extracció d’aigua del medi natural, i contribueix, d’aquesta manera, a protegir i restaurar la biodiversitat i els ecosistemes.

Agbar és un referent internacional en la gestió sostenible dels recursos hídrics i un grup capdavanter en la regeneració d’aigua. La regeneració és una aliada del medi ambient. Per exemple, per a la recàrrega d’aqüífers. Comaigua, empresa del grup Agbar, lidera un projecte per injectar aigua a l’aqüífer del Baix Camp, seleccionat en la primera fase del programa Life 2020 de la Unió Europea. El projecte REMAR proposa utilitzar una tecnologia natural per recarregar-lo amb aigua tractada provinent de l’estació depuradora de Cambrils. Una solució respectuosa amb el medi ambient, segura i eficient per millorar el nivell hídric de l’aqüífer. 

Amb tot, és imperatiu reconèixer la importància de protegir el nostre medi ambient i actuar de manera responsable per procurar un futur sostenible per a les pròximes generacions. La crisi ambiental a la qual ens enfrontem requereix accions immediates i contundents per part de tots els sectors de la societat. Hem d’adoptar pràctiques més sostenibles, reduir la nostra petjada de carboni, conservar els recursos naturals, preservar la biodiversitat i promoure un estil de vida en harmonia amb la natura.

Només a través d’un compromís col·lectiu i d’un canvi de mentalitat podrem preservar la bellesa i la vitalitat del nostre planeta. El moment d’actuar és ara, no ens podem permetre el luxe de continuar ignorant la crida urgent de la Terra. És l’hora de protegir i cuidar el que en definitiva és la nostra llar.