La gestió sostenible de l’aigua, un factor clau en la lluita contra el canvi climàtic

Agbar lidera la transició ecològica i impulsa el reaprofitament dels recursos hídrics

Acabem de tancar un estiu en què els termòmetres s’han enfilat fins a nivells mai vistos. L’augment de la temperatura a Catalunya es consolida, amb valors que augmenten lleugerament any rere any, especialment durant l’estiu. Fa un mes, el Servei Meteorològic de Catalunya anunciava que en el darrer any pluviomètric, només el 5 % del territori ha registrat un volum de precipitació que es pot considerar "normal". En l'extrem contrari, una part significativa dels observatoris s'han quedat en un nivell de pluja propi d'un "clima desèrtic". El Garraf, el Penedès, el Baix Llobregat i el Barcelonès han estat les zones més castigades.

La crisi climàtica ja és aquí i els seus efectes els hem començat a notar molt abans del que tothom esperava. Les temperatures extremes, la sequera, les pluges torrencials i l’escalfament de l’aigua del mar seran habituals a partir d’ara. La salut del planeta està en risc, com mostra la pèrdua de biodiversitat. I la nostra salut, com vam descobrir a la pandèmia, està molt lligada a la salut del planeta. 

El 24 d’octubre se celebra, com cada any, el Dia internacional contra el Canvi Climàtic per conscienciar la societat sobre la importància del repte més gran que té en aquests moments la humanitat. L’escalfament global és un desafiament especialment greu a la conca mediterrània, on l’augment de la temperatura es preveu que sigui un 20 % superior a la mitjana del planeta. La desertització avança, la producció agrícola està en risc i tot un model de societat ha de ser repensat. Per això, cal una nova gestió, més sostenible i resilient, dels recursos naturals, començant per l’aigua, un element essencial per a la vida. 

Generació d’energia verda i digitalització

La transició energètica és una peça clau en la descarbonització. La companyia treballa en un full de ruta per assolir la descarbonització de totes les seves activitats i, d’aquesta manera, arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Les emissions de diòxid de carboni (C02) i d’altres gasos amb efecte d’hivernacle són una de les causes principals de l'escalfament global. Un problema causat per l'activitat humana i agreujat per la llarga pervivència del CO2 a l'atmosfera. A Agbar tenim un compromís actiu per reduir la dependència dels combustibles fòssils i augmentar la generació elèctrica renovable a les seves instal·lacions, fent-les més autosuficients. 

A Catalunya, Agbar preveu augmentar aquest any la producció d’energia de fonts renovables en 970 megawattshora (MWh), i passar d’un nivell d’autosuficiència energètica del 4,3 % al 2021 i el 5,8 % al 2022, al 9,4 % a finals de 2023. Des del 2022, s'han posat en marxa vint-i-tres noves instal·lacions de generació fotovoltaica (onze a estacions depuradores d’aigües residuals, onze a dipòsits de la xarxa d’abastament i una a un magatzem), i abans de finalitzar 2023, està previst posar en marxa set instal·lacions fotovoltaiques (cinc a depuradores, una a un dipòsit i una a un magatzem), i un aerogenerador a un dipòsit. Aquestes instal·lacions se sumen a les 40 ja existents tant d'energia solar fotovoltaica, com de cogeneració amb biogàs, d’energia minihidràulica i d'energia eòlica que gestiona la companyia arreu de Catalunya. 

Per al conjunt de les seves activitats, la companyia compra electricitat amb garantia que ha estat produïda amb fonts renovables i la seva flota de vehicles també és sostenible, ja que aposta per vehicles electrificats.

 

Aigua de proximitat, un recurs accessible i estable

L’Agència Catalana de l’Aigua estima que el canvi climàtic provocarà una reducció del 22 % en els recursos d’aigua disponibles al litoral català. Davant aquest repte, Agbar aposta per la reutilització de l’aigua regenerada. La reutilització de les aigües depurades és una de les solucions més efectives -i que ja funcionen actualment- per fer front a l’escassetat hídrica. Després de depurar les aigües residuals, disposem d’instal·lacions que tornen a tractar aquestes aigües per eliminar la resta de microorganismes o patògens que encara puguin quedar a l’aigua. L’aigua resultant d’aquest procés és aigua regenerada perfectament adequada per a usos agrícoles i industrials, o per injectar en aqüífers, mantenir cabals ecològics, netejar carrers, regar parcs, etc.

L’aigua regenerada és un exemple de l’economia circular, on tots els recursos es reaprofiten de manera permanent, i permet assegurar la disponibilitat de recursos hídrics sense dependre de la pluja (cada vegada més escassa i irregular) i de l’extracció de rius i aqüífers. Es tracta d’un recurs accessible i estable que contribueix a protegir i restaurar la biodiversitat i els ecosistemes.  

De fet, Agbar és un referent internacional en la gestió sostenible dels recursos hídrics i un grup capdavanter en la regeneració d’aigua. Per exemple, per a la recàrrega d’aqüífers. Comaigua, empresa del grup Agbar, lidera un projecte per injectar aigua a l’aqüífer del Baix Camp. El projecte REMAR proposa utilitzar una tecnologia natural per recarregar-lo amb aigua tractada provinent de l’estació depuradora de Cambrils. Una solució respectuosa amb el medi ambient, segura i eficient per millorar el nivell hídric de l’aqüífer. 

Amb tot, és imperatiu reconèixer la importància de protegir el nostre medi ambient i actuar de manera responsable per procurar un futur sostenible per a les pròximes generacions. Conscients dels desafiaments que comporta la transformació del nostre model de creixement i la necessitat d’incorporar dinàmiques d’economia circular per combatre aquest nou escenari climàtic, des d'Agbar considerem que només es podrà fer front a aquests reptes amb la força de les aliances. La crisi ambiental a la qual ens enfrontem requereix accions immediates i contundents per part de tots els sectors de la societat. Hem d’adoptar pràctiques més sostenibles, reduir la nostra petjada de carboni, conservar els recursos naturals, preservar la biodiversitat i promoure un estil de vida en harmonia amb la natura. En definitiva, aconseguir ciutats més sostenibles i resilients davant l’emergència climàtica estructural requereix coneixement i esforç col·lectiu continu. Aquest és el camí.