Els millors aliats per al desenvolupament sostenible del Penedès i el Garraf

Els millors aliats per al desenvolupament sostenible del Penedes i el Garraf

 

  • Agbar garanteix la gestió eficient de tots els recursos i impulsa la descarbonització dels municipis on presta el servei.

El canvi climàtic és una realitat i ens obliga a tots a fer una acció decidida per mitigar-ne els efectes. La sostenibilitat, l’economia circular i la descarbonització són els pilars d’un nou model en què han de participar tots els agents econòmics i socials. Tenir cura del planeta des d’una perspectiva local és vital. El camí és seguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el veritable “pacte entre generacions” que ha de servir com a full de ruta.

L’aigua, font de vida, té un paper central en aquest canvi de model. Agbar, una companyia amb més de 150 anys d’història, ofereix solucions innovadores per a la gestió sostenible de l’aigua, els recursos naturals i la salut ambiental dels municipis. Assegurar el subministrament d’aigua és vital per garantir l’activitat econòmica i per no deixar ningú enrere a fi que la recuperació després de la pandèmia sigui social i sostenible. Per aquest motiu, Agbar aposta per una gestió eficient dels recursos hídrics que permeti garantir-ne la disponibilitat en un context d’etapes de sequera, escalfament global i episodis climàtics extrems cada cop més freqüents.

Certificat Biosphere
Agbar ha rebut recentment el certificat Biosphere, un reconeixement internacional a les empreses del Garraf que es distingeixen per implantar pràctiques respectuoses en matèria ambiental, econòmica i sociocultural en destinacions turístiques, a través d’un sistema privat de certificació voluntària i independent. El distintiu ha estat lliurat per l’agència de desenvolupament NODE Garraf, gestora al territori del programa Biosphere, impulsat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona des del 2017.

La companyia reafirma el seu compromís ambiental en cadascuna de les accions que du a terme durant el seu servei. Per aquest motiu, Agbar fa un seguiment de la reducció de la petjada de carboni, revisada i verificada d’acord amb la norma ISO 14064, a partir de la guia de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. L’objectiu és reduir les emissions de CO2 derivades de la seva activitat.

Amb el Bioservei tenim cura del teu municipi i del medi ambient
 
L’aposta sostenible
El 100 % de l’energia que es consumeix a les instal·lacions d’Agbar prové de fonts renovables. A més, el 2021 Agbar va generar 10,5 milions de kWh d’energia elèctrica produïda amb fonts renovables, principalment de la cogeneració mitjançant biogàs (90 %) i la fotovoltaica (10 %). Una d’aquestes instal·lacions fotovoltaiques es troba al dipòsit Tèrmica de l’Aqüeducte, a l’altura de Cubelles. 

La companyia també avança en la sostenibilitat amb la instal·lació de columnes de càrrega d’aigua regenerada i d’aigua subterrània no potable, que prové de pous, per destinar-la a serveis de neteja i reg. A Cunit hi ha instal·lada una d’aquestes columnes, amb la qual s’incrementa la resiliència hídrica local i disminueix la tensió sobre les fonts d’aigua potable.

La seva estratègia de reducció de la petjada de carboni implica, també, la implantació progressiva del vehicle elèctric en la flota, que el 2021 ha assolit la xifra de 168 unitats. L’aposta de la companyia va més enllà i impulsa l’economia circular per encaminar-se cap al residu zero. Agbar dona una segona vida a l’aigua i als residus perquè esdevinguin un recurs energètic. En les depuradores de Vilanova i de Sant Pere de Ribes-Sitges, el sistema de tractament de les aigües també valoritza els residus per generar biogàs. En el procés de cogeneració, tot el biogàs obtingut s’envia a les microturbines per produir energia elèctrica que consumeixen les depuradores. Amb aquest sistema se substitueix l’ús de combustibles fòssils per energia renovable.

Agbar impulsa plans de resiliència per fer front als efectes del canvi climàtic sobre els recursos hídrics. Per aquest motiu, està desenvolupant una plataforma digital que permet analitzar, mitjançant simulacions, la capacitat de les principals infraestructures existents en una ciutat per mitigar els efectes de les inundacions i avaluar mesures alternatives de millora de la resiliència a la zona. És especialment útil a les zones de clima mediterrani exposades a episodis de pluges torrencials, que seran cada cop més freqüents.

Per altra banda, les xarxes de clavegueram són una infraestructura vital per als municipis. Agbar disposa d’una tecnologia, anomenada bioservei, que permet fer una gestió més sostenible de tota la xarxa, amb la incorporació dels principis de l’economia circular, l’autosuficiència energètica i les emissions zero. La metodologia del bioservei també contribueix a assolir el residu zero, ja que la companyia està desenvolupant una iniciativa de neteja de les sorres extretes del clavegueram per reaprofitar-les.

En l’àmbit de la conscienciació mediambiental, Agbar impulsa iniciatives per a la sensibilització de la ciutadania, com l’exposició Operació Aigua. Aquesta mostra, que ja ha visitat més de 30 municipis, entre els quals Sitges, Calafell, Sant Pere de Ribes i Cubelles, té l’objectiu de conscienciar la ciutadania, especialment els alumnes, sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural.

El cicle social de l’aigua
Agbar aposta perquè el cicle integral de l’aigua també sigui un cicle social, una proposta transformadora per abordar reptes actuals i futurs. És un model basat en la qualitat, la innovació, l’excel·lència, la sostenibilitat i la solidaritat que, amb l’impuls de les aliances, posa les persones al centre.

Avançar cap a un món més sostenible requereix comptar amb els millors aliats, aquells que aposten per la innovació i un canvi de paradigma en la gestió dels recursos naturals.

Article publicat a la revista Perspectiva de la Federació Empresarial del Gran Penedès