El cercle de l’aigua regenerada
Aconseguir que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles és el desafiament que l’ONU s’ha marcat assolir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030. El repte és extraordinari si tenim en compte la situació actual d’emergència climàtica i l’augment demogràfic global. En aquest context, l’aigua representa un element bàsic per a la sostenibilitat urbana i aporta solucions en un context enfocat cap a la necessària transformació verda del planeta.
Segons les Nacions Unides, un 75 % de la població mundial viurà en àrees urbanes l’any 2050, i la demanda mundial d’aigua augmentarà entre el 20 % i el 30 % a causa del creixement de la població. El canvi climàtic, amb l’augment de la temperatura global, agreuja aquesta situació, especialment a la conca mediterrània, que ja és una zona de gran tensió hídrica. A Catalunya, la disponibilitat d’aigua es reduirà en una mitjana del 17,8 % en l’horitzó 2051, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Aquest context ens mostra la necessitat de millorar el tractament de les aigües residuals per donar una segona vida a l’aigua i reaprofitar aquest recurs escàs. La regeneració d’aigua és una solució innovadora per gestionar de forma sostenible els recursos i apostar per la resiliència hídrica.
L’aigua regenerada és aigua residual depurada que rep un tractament addicional en una estació de regeneració d’aigua perquè es pugui reutilitzar. Aquesta nova vida de l’aigua serveix per a usos diferents i no requereix tenir una qualitat tan elevada com la de consum domèstic. D’aquesta manera, es converteix en una font alternativa i complementària que contribueix a la sostenibilitat del cicle integral de l’aigua i a preservar les reserves de la que és potable.
La regeneració de l’aigua no només implica la seva reutilització, sinó que també representa un estalvi d’aigua, protegeix el paisatge agrícola, restaura les zones humides, redueix els abocaments amb una alta càrrega de nutrients al mar, facilita que no es generin residus i permet l’autosuficiència energètica. És una forma d’allargar la vida de l’aigua en un context d’escassetat.
Conscients de l’oportunitat que suposa per avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, Agbar impulsa projectes per a la regeneració d’aigües en diversos municipis on opera. La capacitat d’innovació i resiliència de la companyia és un valor estratègic per posar en pràctica solucions que milloren la vida de la ciutadania.
Amb la implantació d’aquestes solucions innovadores en més de 170 estacions depuradores, Agbar aconsegueix regenerar anualment 4,76 milions de m3 d’aigua, que equivalen a 1826 piscines olímpiques.
L’aigua procedent d’aquestes depuradores, un cop tractada, esdevé un nou recurs hídric, i una part es destina a usos que no necessiten qualitat d’aigua potable, com el reg de parcs i jardins, la neteja de carrers i de clavegueram, i la recàrrega d’aqüífers, així com usos industrials, agrícoles i ambientals. Són un exemple d’aquestes pràctiques les columnes de càrrega d’aigua regenerada que instal·la Agbar a les ciutats perquè els serveis urbans omplin les cisternes dels camions i puguin donar una segona vida a l’aigua amb la neteja de la via pública i del clavegueram.
A Sabadell s’ha posat en marxa una actuació pionera i encara única a Catalunya que incorpora l’ús d’aigua regenerada per a la descàrrega de sanitaris de tot el sector comercial i industrial del polígon de Sant Pau de Riu-sec. Aquesta doble xarxa d’aigua (potable i regenerada) permet que els comerços i les indústries del polígon aprofitin l’aigua no potable per a aquests usos alternatius, com cisternes dels lavabos o processos industrials, entre d’altres. Al mateix polígon, conegut com a Via Sabadell, també es disposa d’un sistema de càrrega de camions cisterna que funciona les 24 hores i els 365 dies de l’any, per subministrar aigua regenerada.
Aigües Sabadell, companyia mixta formada per Agbar i l’Ajuntament de Sabadell, entre altres accionistes, aprofita també d’una manera òptima les aigües freàtiques, juntament amb l’aigua regenerada. La utilització integrada d’ambdues aigües preserva les reserves d’aigua potable, permet disposar d’un recurs independent del convencional i aporta un volum de més de 150 000 m3 d’aigua anuals.
Aquests són exemples locals que Agbar està implementant en diversos municipis on opera, però l’aposta global de la companyia s’encamina cap a un nou model basat en l’economia circular. El model d’economia lineal utilitzat fins ara es basa en la captació de l’aigua dels rius i els aqüífers, que es potabilitza, es consumeix i es tracta en una depuradora per retornar-la al medi natural. L’objectiu és passar d’aquesta economia lineal a una economia circular, on es reaprofiten els recursos i es transformen per donar-los un nou ús. Amb una avançada tecnologia, Agbar tracta l’aigua per donar-hi una segona vida i fer que aquest recurs ja utilitzat esdevingui una nova matèria prima per a nous usos. Així, el sanejament no és el final del cicle, sinó l’inici de la reutilització de l’aigua.
D’aquesta manera, la companyia està transformant les seves depuradores en ecofactories per aconseguir gestionar de forma sostenible l’aigua i reutilitzar-la, generar energies renovables per a l’autosuficiència energètica de les instal·lacions i fer possible que els residus que es produeixin siguin zero.
La reutilització de l’aigua és bàsica per fer front a les sequeres en zones d’estrès hídric i per mitigar les conseqüències del canvi climàtic. En l’actualitat, només es torna a aprofitar entre el 5 % i el 12 % de les aigües residuals a Espanya, uns 400 milions de m3. A Catalunya, en concret, es regeneren cada any uns 30 milions de m3 d’aigua, segons l’ACA. És per això que encara queda camí per recórrer en aquest àmbit, ja que, amb la nova directiva europea de reutilització d’aigua regenerada, Europa podria reutilitzar fins a 6600 milions de m3 d’aigua l’any 2025 (sis vegades més que actualment). La innovació i la resiliència en la gestió de l’aigua requereixen un ferm compromís de tots els actors implicats (administracions públiques, empreses, entitats i ciutadania) per fer les inversions necessàries. És només des de les aliances publicoprivades que es podran emprendre accions sostenibles per preservar aquest recurs escàs.
L’objectiu és donar una nova vida als recursos amb una economia circular que preservi el medi ambient. L’aposta per impulsar la regeneració d’aigua suposa una solució sostenible, eficient i local per afrontar els reptes presents i futurs, i ens encamina cap a una reconstrucció verda i inclusiva.
Article publicat a El 9 Nou