Agbar s’adjudica el contracte de gestió del sanejament en alta de la Conca de Barberà

Agbar s’adjudica el contracte de gestió del sanejament en alta de la Conca de Barberà

 

  • El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha adjudicat a Agbar aquest contracte per gestionar el sanejament en alta de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vimbodí, Santa Coloma de Queralt, Solivella i Senan, amb una aposta per la digitalització, la sostenibilitat, l’eficiència  i la innovació.

 

  • La proposta guanyadora de la licitació inclou la renovació del sistema d’aireació de l’EDAR de Santa Coloma de Queralt per tal que sigui més eficient energèticament i millori els processos biològics de depuració.

 

Montblanc, 15 de juliol de 2021.- El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha adjudicat a Agbar, companyia gestora dels serveis del cicle integral de l’aigua i serveis mediambientals, el servei d'explotació, conservació i manteniment, millores i optimització dels sistemes de sanejament en alta dels municipis de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vimbodí, Santa Coloma de Queralt, Solivella i Senan.

Amb aquesta adjudicació per quatre anys, Agbar augmenta la seva presència a la comarca, on actualment gestiona el subministrament d’aigua en baixa a Solivella, Vimbodí i Poblet, i Pira. El contracte s’ha iniciat aquest 1 de juliol després que el Ple del Consell Comarcal aprovés l’adjudicació del contracte el passat 31 de maig. La d’Agbar ha estat l’oferta escollida entre les 8 propostes presentades.

Aquest matí, la presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, i el director general d’Agbar, Emili Giralt, han mantingut una trobada i han visitat les instal·lacions de la depuradora de Montblanc, acompanyats pel gerent del Consell Comarcal, Ramon Palou, la tècnica del Servei de Medi Ambient, Mireia Palau, i, per part d’Agbar, la directora territorial Berta Mercadé i la gerent Raquel Pallach.

 

La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, ha explicat que “la voluntat del Consell Comarcal és gestionar el sanejament en alta. Per aconseguir-ho, hem de gestionar les cinc plantes que donen servei a sis municipis i, aquest any, hem començat la redacció de projectes de noves depuradores. Posteriorment, durem a terme la construcció de les noves plantes per ampliar el sanejament que abraci tots els municipis de la comarca, tenint en compte les característiques de cada municipi”. Pallàs ha apuntat que “aquest servei es presta en comú acord amb els municipis que deleguen les competències al Consell i amb un conveni de l’Agència Catalana de l’Aigua pel finançament de les infraestructures i la seva explotació”. “Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà tenim confiança absoluta amb Agbar, que ja ha desenvolupat altres projectes a la comarca i estem segur que es crearan bones sinergies”, ha reafirmat la presidenta de l’ens comarcal.

El director general d’Agbar, Emili Giralt, ha destacat la importància de la col·laboració publicoprivada en la gestió dels serveis del cicle integral de l’aigua, on la companyia aporta la seva experiència en la transformació del model de depuració cap a les ecofactories. “El nostre objectiu és aprofundir en la digitalització del servei per la gestió dels actius i en l’aposta per la sostenibilitat, l’eficiència i la innovació, sempre compromesos amb les persones i el territori”, ha refermat Giralt.

L’import anual de l’adjudicació és de 645.222,94 € per l’explotació, conservació i manteniment dels sistemes de sanejament en alta. En el contracte també està prevista l’execució d’actuacions de millora a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua per un import de 305.218,53 €.

 

Aposta per les ecofactories

L’aposta d’Agbar per les ecofactories segueix el full de ruta que marca l’Agenda 2030 per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Una ecofactoria és una fàbrica de recursos que es regeix pels principis de l’economia circular i que aposta per la innovació i la digitalització per assolir una gestió eficient dels actius i el balanç 0 en les emissions de CO2 derivades del seu consum energètic. Els vectors sobre els quals s’actua són: el de l’energia per aconseguir l’eficiència energètica i la generació de renovables, el de residus per tal de reduir-los i valoritzar-los i el vector entorn que té com a línies d’actuació la preservació de la biodiversitat i la sensibilització ciutadana.

En l’àmbit de la digitalització, la proposta d’Agbar contempla la implantació del model BIM als sistemes de sanejament de Montblanc i l’Espluga de Francolí, que permetrà digitalitzar amb models 3D les depuradores per gestionar adequadament tots els actius de les instal·lacions i planificar correctament totes les actuacions. Així mateix, també està prevista la implantació del sistema de gestió d’actius segons l’ISO 55001 a tots els sistemes de sanejament de la comarca, que implica obtenir el màxim rendiment dels recursos sota estàndards internacionals.

En el vector energia, el contracte contempla la millora i optimització de la depuradora més antiga de la comarca, la de Santa Coloma de Queralt. La proposta d’Agbar consisteix en la instal·lació d’un sistema d’aireació amb equipaments d’última generació i d’alta eficiència energètica. Aquesta actuació permetrà dur a terme un òptim control del procés de depuració, que millorarà la qualitat de l’aigua tractada que s’aboca al riu Gaià.

 

Pel que fa al vector residus, les actuacions previstes a càrrec de l’ACA contemplen la renovació dels sistemes de deshidratació de les depuradores de Santa Coloma de Queralt, Solivella i de l’Espluga de Francolí. Aquestes millores permetran augmentar la sequedat dels fangs i reduir el residu generat per les depuradores, així com la petjada de carboni associada al seu transport a compostatge.

En relació amb el vector entorn i concretament pel que fa a la preservació de la biodiversitat, Agbar durà terme les diagnosis de biodiversitat de les instal·lacions de la Conca de Barberà amb el seu pla d’acció per la naturalització dels espais, realitzarà el control d’espècies invasores i eliminarà l’ús de productes fitosanitaris i pesticides. Aquestes accions formen part dels compromisos de la companyia que estan recollits en el seu Pla Estratègic de Desenvolupament Sostenible. Dins d’aquest mateix vector, però en el terreny de la sensibilització ciutadana, la companyia té previst dur a terme activitats de formació a través de l’Escola de l’Aigua i implantar programes d’educació ambiental per les escoles.

Comunicació AGBAR:

Ruth Fontanet Victòria

rut.fontanet@agbar.cat

608 590 732